Contact   |   Jobs   |   Imprint   |   Datatransfer   
Deutsch  |  English
NEWS
OFFICE
PROJECTS
Selected Projects
Typological

PUBLICATION
PRESS
PROMOTION PRIZE
Child and Adolescent Psychiatry Salzburg
Client: SALK
Location: Salzburg 2016 - 2019
Awards
WAN Award 2020 - SILVER
Architekturpreis Land Salzburg 2020 - Shortlist

Invited competition, 1.Prize

The new building for Child and Adolescent Psychiatry at the Christian Doppler University Campus in Salzburg contains 30 patient beds and therapy facilities on a GFA total of approx. 4.000m².
The Healing Building groups five clustered patient areas around different outdoor patios.

An independent village served as the inspiration for the new building of the child and youth psychiatric clinic. A house that functions like a small campus, consisting of a variety of green courtyards, gardens and pavilions. The 3-storey head building serves as a gate between the inside and outside world. This is where the reception is located and where the therapy and staff rooms are concentrated.
The residential groups are located on one level as a ´deep plan´. Along the central access axis the living groups and individually designed play and sleeping courtyards are grouped alternately. A ´village square´ forms the spatial and functional centre. Four to six children or adolescents live together in a living group, consisting of a common area with kitchen, bathrooms and sleeping rooms. The living and dining areas have an infrared tiled stove and open up to the playgrounds through high windows. Via "golden" gates the courtyards can be opened to the green space according to need and therapeutic necessity. The natural materials such as larch wood and loam rendering and the finely coordinated colours in combination with the individually designed furniture give the children and young people a feeling of "home".
The green roofscape of variously structured high points is framed by a surrounding wall. With its small-scale construction and loving details, the intensive contact to the outside and the sheltered housing groups, the house serves one purpose above all: to make the children healthy again as quickly as possible. Healing Building.



Project data:

ARGE Kaufmann Haas & Partner Architekten und Kleboth Lindinger Dollnig (KLD)
Landscape Architect: Land in Sicht

Partner in charge: Mathias Haas
Team: Andreas Justl (PL), Andreas Kastenhuber, Walter Barth
Team KLD: Gerhard Dollnig, Christian Schnaitl, Etemad Moghaddam

Net floor area: 3.365m2
GFA total: 3.984m2

Start of planning: 06/2016
Construction start: 11/2017
Completion: 06/2019

Renderings: pixLab, Miss3
Photos: Michael Heinrich, Mathias Haas, Andreas Justl
Model photo: Josef Andraschko
Text: Mathias Haas, Gerhard Dollnig