Contact   |   Jobs   |   Imprint   |   Datatransfer   
Deutsch  |  English
NEWS
OFFICE
PROJECTS
Selected Projects
Typological

PUBLICATION
PRESS
PROMOTION PRIZE
S. house
Client: -
Location: Lichtenberg 2004 - 2006
Privacy with gaps
S. house

The house stands on a sunny slope in the Mühlviertel region. The design takes advantage of the topography, so that as seen from the road the house has only a single storey.

On the first floor are bedrooms, bathrooms and a work area; the living area is on the ground floor, which opens on to the garden with swimming pool. A reception area with a separate entrance and a wine cellar were additional requirements.

From the road, the house has a reserved look, shielded from the neighbouring properties higher up the slope, but it is open to the south and west.

The basic structure with two wings is determined by the central entrance hall with an open staircase leading down to the living area. On one side of the upper floor is the master bedroom with walk-in wardrobe and an en-suite bathroom with a glazed wall opening on to a patio; this provides optimal lighting and screens the house from the road, as well as allowing contact with the natural surroundings. The upper storey of the east wing houses the children´s and guest rooms, each with en-suite bathroom.

The living and dining area on the ground floor is designed as one spacious room, but cleverly designed sliding elements enable its division into separate zones. From the living room there is a magnificent view over the garden, which ends in a small vineyard, and far out into the landscape.

Architecture
A basic cube is structured by projections and recesses which form terraces and balconies on the first floor. Each of the two wings is half-framed with larch-wood shuttering in the shape of an inverted L, which shelters the top and the east side. The large expanse of the east wall is structured by an irregular pattern of horizontal and vertical shuttering. Contrast is provided in the façade by light-coloured plaster. The horizontal metal cables forming the balcony parapets seem almost dematerialised, emphasising the effect of the larch-wood frame.

The interior is effective through its reduction to the clear-cut surfaces of floor, walls and ceiling. The dark parquet floors, without skirting, contrast directly with the white walls. The restrained furnishings consist largely of built-in elements flush with the walls – as for instance the bookshelves beside the staircase.

Photos: Dietmar Tollerian
Text: Norbert Tomasi