Contact   |   Jobs   |   Imprint   |   Datatransfer   
Deutsch  |  English
NEWS
OFFICE
PROJECTS
Selected Projects
Typological

PUBLICATION
PRESS
PROMOTION PRIZE
Science Museum
Client: -
Location: Linz 2004 - 2004
Bridge-building concept
Study: Cycle bridge and Science Museum, Linz

By the clever use of new links, architecture can transform something quite banal into something outstanding. Thus a museum integrated into a bridge enhances the urban landscape.

In 2004, the town of Linz considered building a Science Museum as an addition to the Ars Electronica Center.

Considerations for urban planning
The project builds a bridge in several respects. Through the cycle path linking the AEC, the Lentos Museum and the Brucknerhaus, the bridge in conjunction with a science museum would be the ideal site for an extended cultural venue. It would provide on the one hand a cultural building to enhance the wide-ranging Danube Park (especially for Linz as 2009 Cultural Capital), and on the other an elegant way of diverting the considerable cycle tourism into the town from the Urfahr side, the present situation being hardly satisfactory. Consequently, the bridge stretches from the beginning of the Urfahr market over to the Linz side between Lentos and Brucknerhaus.

Construction and architecture
The bridge is a rope suspension construction with bent pylons on either side. The science museum building is moved to the north section of the bridge and tilts eastwards from the axis of the bridge, so that the views are not obstructed, but the construction becomes the new focus. The anchoring of the museum in the Urfahr bank places the whole bridge under tension and facilitates the overall statics, so that the bridge itself has a delicate appearance.

The science museum is formulated as a large-scale differentiated organic form. The interior circulation consists of ramps. The visitor crossing the Danube will experience this interplay of circulation and semi-public space. The slim bridge broadens out toward the museum on the north bank, thus weighting the structure at one end. However, this establishes a subtle link with the water and with the cultural buildings opposite and the town itself, at the same time solving the problem of the detours necessitated by the currently available crossings, thus bringing Linz closer together over the river.

Photos: Kaufmann|Partner
Text: Norbert Tomasi